Mijn voornaamste motivatie voor het deelnemen aan "El Camino de Santiago" was de fysieke uitdaging, alsmede mijn interesse in de cultuur en historie van deze tocht. Ik beschouw het als een bijzonder iets om in de voetsporen te treden van de -miljoenen- pelgrims die al zijn voorgegaan, en hetzelfde concrete doel na te streven.

Naast al het natuurschoon heb ik tijdens mijn wandelingen ook veel prachtige beelden, schilderijen, kerken en andere gebouwen kunnen bewonderen. Langs de route zijn veel monumenten opgericht, uiteenlopend van oude kapellen tot door pelgrims opgestapelde stenen en altaartjes met achtergelaten kledingstukken.De Camino was voor mij een fantastische ervaring. Ik heb vooral ontzettend genoten van het wekenlang buiten in de natuur te zijn. Tijdens deze periode is het leven heel ongecompliceerd en stressvrij, wat je ertoe in staat stelt om geheel tot rust te komen. Daarnaast biedt het “alles even loslaten” ook de mogelijkheid om dingen objectief te overdenken, wat belangrijke inspiratie oplevert. Het laat je tevens realiseren en ontdekken wat er echt toe doet. Veel pelgrims noemen dit gevoel de “spirituele ervaring” van El Camino de Santiago.Ook het sociale karakter van de tocht vind ik een waardevol aspect. Veel reizigers ondernemen de tocht alleen en staan erg open voor contact met andere pelgrims. Tijdens mijn trips heb ik zeer vriendelijke en openhartige mensen ontmoet. Ieder heeft een eigen verhaal te vertellen, maar is ook oprecht geïnteresseerd in anderen. Tevens beschouwt iedereen elkaar als gelijke: Wat de persoonlijke motieven voor de tocht ook zijn, het einddoel is voor allen hetzelfde.

Na mijn eerste Camino-ervaring ben ik al enige malen teruggekeerd om andere gedeeltes van de route naar Santiago te lopen. Ik hoop dat ik de gelegenheid heb om in de komende jaren nog vele etappes te voltooien. Ik beveel iedereen van harte aan om ook "El Camino De Santiago" te ervaren!