Van Lourdes naar Fisterra

Na veel over “El Camino De Santiago” gehoord te hebben besloot ik om zelf de tocht te gaan maken in het voorjaar van 2010. I wilde de meest gangbare camino route doen, de Camino Francés. Ik had als doel om in ieder geval 1000 km te lopen en besloot daarom om te starten in Zuid-Frankrijk. Ik kwam op het idee om te beginnen in Lourdes, om zo van het ene bedevaartsoord naar het andere te lopen.

Gezien mijn gekozen startpunt stak ik de grens over bij de bergpas van Somport, op 1632 meter. Omdat ik mijn reis redelijk vroeg in het seizoen aanving was het nog erg koud op deze hoogte in de Pyreneeën en er lag een behoorlijke laag sneeuw. Ter illustratie zie je links hieronder een foto van Somport in het hoog- seizoen, en rechts een foto die ik gemaakt heb tijdens mijn wandeling.


Ruim 6 weken na aanvang van mijn tocht kwam in aan bij de kathedraal in Santiago, alwaar ik mijn Compostela in ontvangst heb mogen nemen.

Mijn daadwerkelijke einddoel lag echter nog iets verder dan dit: Het eigenlijke einde van het pelgrimspad ligt bij Fisterra. Dit klif werd door de Romeinen Finis terrae' gedoopt, wat 'einde van de wereld' betekent. Hier ben ik uiteindelijk gearriveerd, na zo'n 1060 kilometen gelopen te hebben.

Hier is een overzicht te vinden van de etappes die ik gelopen heb en de herbergen waar ik ben verbleven.

Grenssteen van de provincie Galicia